Historische tuin- en parkaanleg - Het Laar

Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats Het Laar. De gaaf bewaarde vroeg 18de-eeuwse structuur heeft een zeer symmetrische opzet gevormd door een rechthoekig grachten- annex lanenstelsel en een singel, die aan de westzijde twee vierkante sier- annex visvijvers -thans rietvelden- omsluiten (doorsnede vanaf de huisplaats: gracht, laan, singel, laan). Deze aanleg is gesitueerd op een lange middenas oorspronkelijk bestaande uit een oprijlaan recht op het huis -hiervan is een deel nog aanwezig- en een zichtkanaal 'Grand Canal' achter het huis. Het binnenterrein gelegen binnen de rechthoekige omgrenzing is in drie gelijke delen te verdelen: aan de oostzijde de huisplaats met het door boomgroepen omgeven huis (aan weerszijden een rode beuk), de achter deze boomgroepen verscholen bouwhuizen en het voorplein met rond gazon (zie ook TMK 1883-1913); het geheel omhaagde middelste deel wordt door het middenpad in twee zich spiegelende stukken gedeeld, twee compartimenten met een gazon met buxusbollen langs de rand en een boomgaard van elkaar gescheiden middels een houtwal, ook paden aan de zijkanten waarvan de linker geflankeerd wordt door taxus; het laatste deel aan de westzijde bestaat uit de twee reeds genoemde visvijvers. Het buitenterrein bestaat uit een afwisseling van eiken- en beukenlanen, bos en weiden. Voor het huis, aan de overzijde van de weg, liggen weilanden gestoffeerd met boomgroepen (lindebomen) die voor dieptewerking zorgen; over deze weiden is een fraai zicht op het huis gecreƫerd dat omsloten wordt door hoogopgaande bomen (coulissewerking). Links voor het huis ligt een kleine landschappelijke aanleg (thans hertenkamp) met vijverpartij en een bosje; op de Kadastrale Minuut van 1821 staat de aanleg aangegeven; aan de noordzijde hiervan een eikenlaan. Voor het huis langs loopt een rechte weg Het Laar, oorspronkelijk deel uitmakend van het 18de-eeuwse lanenstelsel, thans is alleen langs het gedeelte richting de Stationsweg nog laanbeplanting aanwezig. Achter het huis domineert het grand canal de aanleg. Het grand canal is te onderscheiden in een smal deel (oost) geflankeerd door een laan en een sloot en een breder deel (west) zonder duidelijke laanbeplanting. Aan het einde van dit kanaal ligt een heuvel, die in de verkoopadvertentie uit 1782 al wordt genoemd. Vanaf dit punt is een vrij zicht over het waterkanaal en de omringende weilanden. In de noordwesthoek van de aanleg is een kleinschalige 19de-eeuwse aanleg in landschapsstijl met een ovale vijver, opgeworpen heuvels en een rondgaand pad. Deze landschappelijke aanleg is gerealiseerd binnen het geometrische stramien met in de bosstrook parallel aan de Zwolseweg slingerpaden. Tussen de weilanden aan de zuidzijde ligt een verhoogd wandelpad (op een dijklichaam) met zichtassen op het weidelandschap met coulissewerking (TMK 1883-1913). [Bron: Rijksmonumentenregister, monumentnr.: 513542]

1902 - LC0003-1
1902 - LC0003-1
1936 - LC0012-1
1936 - LC0012-1
Laatste reacties
  • Janneke Mulder-Hop, 20-05-2024 16:56
    Dat klopt. Dit is mijn opa Hendrik Cornelis Hop.
  • marietje luttekes, 10-05-2024 15:26
    v.l.n.r. 1. D. Oppedijk 2. A. Vos 3.?
  • marietje luttekes, 10-05-2024 15:24
    v.l.n.r. 1. ? 2. ? 3. D. Oppedijk 4. A. Vos
  • marietje luttekes, 10-05-2024 15:22
    1. ? 2. D. Oppedijk 3. J. Frens
  • marietje luttekes, 10-05-2024 15:20
    linksachter w.s. C.J. Siero